Ce alimente sunt bune pentru inimă

Alimentele pot influența sănătatea inimii noastre: Leonardo Calò, director al Uoc de Cardiologie de la Spitalul Policlinico Casilino și președinte al Congresului Place, este clar în această privință, afirmând: „Alimentele, dacă sunt alese cu grijă și gătite în mod corect, sunt adevăratul medicament al viitorului, în special pentru inimă”.

Datele Congresului, la care au participat peste 4 000 de cardiologi din întreaga lume, promovează cu notă maximă ca aliați ai inimii dieta mediteraneană, condimentele și ierburile aromatice (oregano, capere, ceapă roșie, piper, curry, ghimbir, busuioc, pătrunjel) și carbohidrații de preferință din cereale integrale (pâine și paste de spelt și orz, de exemplu).

Există și câteva surprize în lista alimentelor favorabile inimii: până la trei cești de cafea pe zi și 30-40 de grame de ciocolată neagră (80-85%) au efecte antioxidante excelente asupra sistemului cardiovascular.

Aliați excelenți ai sănătății cardiovasculare sunt și vinul roșu, fructele roșii și roșiile, care sunt deosebit de eficiente dacă sunt consumate gătite: atunci când sunt gătite, ele eliberează licopen, o substanță cu puternice efecte antioxidante și anticancerigene.

Printre alimentele care trebuie interzise pentru a proteja sănătatea inimii, pe de altă parte, găsim înlocuitorii de pâine (covrigi și biscuiți), care provoacă un vârf insulimic și cresc apetitul, sarea (care trebuie redusă cât mai mult posibil) și proteinele animale, permise în limita a maximum 0,8 grame pe kg de greutate. Ultimul mare inamic, nu numai al inimii, este zahărul, care favorizează neoplaziile și bolile cardiovasculare.

Lasă un comentariu